sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Hevosenomistajan onnea

Mitä hevosenomistaja voisikaan enemmän toivoa, kuin terveyttä, iloa ja pitkää ikää silmäterälleen? Ja mitä hevosenomistaja saa? Kasan klinikkalaskuja ja toinen toisensa perään ähkyjä.

Syöminen. Sekään ei ole yksinkertaista ponimaailmassa.
Mitä niitä nyt on - kolmas kerta toden sanoo. Hope so, että tämä sairastupailu saisi päätöksensä ja Prinssi voisi viettää loppuelämänsä terveenä kuin pukki.

Ponin sairasteluista on aina hankala kirjoittaa, oli se sitten jalka poikki, ähky, haava tai silmätulehdus. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, ja aktiivisia lukijoita saattaa kiinnostaa kuulumisemme vähän tönkömmässäkin muodossa!

Prinssin ensimmäinen ähky tuli syksyllä, lokakuussa (?). Tuolloinen tapaus hoidettiin klinikalla perinteisillä ähkytoimenpiteillä; P letkutettiin ja homma hoitui. Seuraava tapaus oli joulukuun keskivaiheilla, sama homma kaikin puolin. Sen lisäksi myös hiekkakuvat otettiin ja mahaan sitä olikin kerääntynyt hieman, muttei kuitenkaan riittävästi ähkyä aiheuttamaan. Molemmilla kerroilla vahvoina syyllisinä oli juuri tapahtunut klippaus, jolloin Prinssi oli skipannut juomisen "kylmissään". Myös vaihtuvat lämpötilat etenkin pakkasella otettiin huomioon.
Kahdesta kerrasta opittiin sen verran, että poni saa jatkossa elää luonnollisella karvalla, ulkoilla ja liikkua paljon. Veden juontia tarkkaillaan vahvasti ja aina ennen että jälkeen liikutuksen tarjotaan erikseen melassivettä. Hiekankertymisen estämiseksi Prinssin ruokiin lisätään sulina aikoina eli syksyllä ja keväällä Psylliumia.

Eilen aamupäivällä (tiistai 19.) tuli viestiä tallinomistajalta, että Prinssi ei ollut juonut yön aikana ja näytti aamulla paljon piehtaroineelta. Melassivesikään ei ollut kelvannut ja poni oli näyttänyt apaattiselta. Kyse ei ollut kuitenkaan hätätilanteesta, sillä yön aikana karsinaan oli kerääntynyt useampi lantakasa ja juoksuttaessa Prinssi oli liikkunutkin kivasti. Kentälle irti päästessä se ei ollut rynnännyt suinpäin makuullekaan, vaan oli hörpännyt siinä vaiheessa vettä ja nuuskinut lumikasoja.
Jos netistä, hevoskirjasta tai ulkopuoliselta asiantuntijalta kysyt ähkyoireiden hoidosta, saat aina vastaukseksi käskyn klinikkakäyntiin. Sitä itsekin painotan - menkää aina ähkyoireiden tullessa mitä pikimmiten hevoseläinlääkärin hoivaan. Siellä osataan arvioida loistavasti ähkyn/ummetuksen vakavuus ja jatkotoimenpiteet, sekä mahdolliset suuremmat ongelmat, kuten esimerkiksi suolisolmu.
Poikkeus vahvistaa säännön, ja me toimimme nyt suosituksista poikkeavalla tavalla. Ähky ei ollut vielä kriittisessä tilassa, vasta tuloillaan ja enempi pieni ummetus. Niinpä siis vietin iltapäivän tallilla juottaen mitä mielenkiintoisimpia piimäsörsseleitä puoliväkisin itse kuninkaalliselle, juottaen myös melassivettä hänelle sekä itse juoden valmisjauhepussikaakaota pölyisistä pahvimukeista. :D
Ponin olemus lähti kohenemaan nopeasti saman illan aikana "pelkällä" kävelytyksellä, juottamisella, piimällä sekä homeopaattisilla (...joita ollaan käytetty Prinssillä, itsellä ja muillakin eläimillä suunnilleen kaiken hoitoon iät ja ajat). Jälkimmäisellä kävelylenkillä poni oli jo lentoon lähdössä, tarkkaavaisena ympäristöä ihmetellen, eikä näkynyt jälkeäkään kivuista. Illalla Prinssin vuokraaja kävi vielä taluttelulenkillä Prinssin kanssa, ja silloinkin P oli ollut hyvä :)
Tänään Prinssi on ollut samanlainen kuin eilen illalla, eli parantunut nopeasti. Kävin itse reippaammalla kävelylenkillä heti koulun jälkeen, ja Prinssin vuokraaja kävi alkuillasta. Eiköhän tämä tästä, täytyy vaan olla silmä tarkkana jatkossa ja osata ennakoida kaikki tällainen mahdollisimman nopeasti!

Ai niin, kaiken kukkuraksi mulle puhkesi eilen aamulla oikein kunnon flunssakin. Heräsin kurkkukipuun, joka muuttui päivän mittaan järkyttäväksi päänsäryksi ja räkätaudiksi. Illalla tuntui kuumeiselta ja olo kuin ei olisi viikkoon nukkunut. Seuraavana päivänä tiedossa oli kuitenkin englanninkoe, matikan kaksoistunti sekä äidinkielen väittely, joten illan skarppasin noiden homeopaattisten ja Panadolin seurassa. Sitten nukuin hyvät yö unet ja puoli tuntia pommiinkin...

Toivottavasti jonkun muun arki sujuu sujuvammin kuin meillä! Olisin muuten kiinnostunut kuulemaan muidenkin ähkytapauksista, joten kertokaa ihmeessä omista kokemuksistanne :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti